Fire lag fukt

| 14 Comments

Produktspons

Hei og velkommen til dødens dal aka november-mars aka tiden da ansiktshuden faller av! Her kommer en gjennomgang av min firelags fuktrutine som holder huden moist hele vinteren.

Jeg vil begynne med å understreke viktigheten av å legge fukt i lag. De fleste som tror de har tørr hud (en medfødt hudtype som innebærer naturlig lav talgproduksjon) har i realiteten dehydrert hud (en hudtilstand forårsaket av ytre påvirkninger som kulde eller overeksfoliering), og selv om regla går sånn at tørr hud trenger fett og dehydrert hud trenger fukt, så vil jeg slå et slag for å prøve å gi huden begge deler. Først fukt, så fett.

Nøyaktig hvilke produkter du bør bruke må du nesten eksperimentere deg fram til, men her kommer et slags rammeverk, og mine egne favoritter. Dette funker forresten like bra om kvelden som om morgenen.

1. Toner

Det er fremdeles litt uklart for mange hva toner egentlig skal brukes til, produsenter skriver kanskje noe sånt som «fjerner siste rest av sminke og gjør huden klar for krem» bakpå. Unnskyld? Hvis du har mer sminke på huden har du ikke rensa ansiktet godt nok. Toner er ikke siste del av renseprosessen, men første del av fuktighetsprosessen. Litt som at en våt klut suger til seg fuktighet bedre enn en tørr klut vil en fuktgivende toner gjøre huden i bedre stand til å ta til seg fukt fra andre produkter. Nøkkelingredienser å se etter er hyaluronsyre, glyserin, aloe vera. Min favoritt er Klairs Supple Preparation Unscented Facial Toner, fordi den er enkel og ukomplisert, parfymefri og inneholder betaglukan, som også finnes i havre aka en av mine favorittingredienser. Påfør med fingrene! Pads er unødvendig på alle måter.

2. Serum

Mens toneren fremdeles er våt på huden følger jeg på med et serum. Det trenger ikke være et rent fuktserum, her har du sjansen til å behandle eventuelle utfordringer du vil ha bukt med, som urenheter, ujevnheter eller tekstur. Jeg veksler på å holde det helt cleant med bare fukt, og et mer aktivt serum, som drømmeserumet Bionic Face Serum fra NeoStrata. Gode ingredienser i steg to er ulike sammensetninger av hyaluronsyrer, peptider og niacinamide.

Exuviance Deep Hydration Treatment, NeoStrata Bionic Face Serum og nye Rich Moisture Second Concentrate fra SkinCitys egen linje. Tre favorittprodukter i kategorien «mellom toner og kremer».

3. Lett krem

For å dytte enda mer fukt inn i huden følger jeg opp med en lettere fuktighetskrem. Her er min store favoritt  COSRX Oil-free Ultra Moisturizing Lotion, med 70 % bjørkesevje, glyserin og hyaluronsyre, alle gode fuktgivere. Litt avhengig av hudype og hva du foretrekker kan du gå for en tyngre krem i steg tre, og toppe det hele med olje i steg fire. Prøv deg fram.

4. Fetere krem

I siste steg vil vi kapsle inn all fukten i huden med en krem som inneholder fettstoffer. Fett mykgjør og beskytter, og gjør at fukten blir i huden, fremfor å fordampe. En forsegling om du vil. Som nevnt kan dette steget gjerne erstattes med en ansiktsolje, avhengig av hva som funker best under eventuell sminke for eksempel. Ingredienser å se etter: planteoljer, capric/caprylic triglyceride, ceramider, cetearyl alcohol, isostearyl palmitate og lignende, squalane. Og, for de som tåler det: bivoks, kakao-/sheasmør, lanolin, mineralolje. Kanskje tolererer huden din ingen av disse, kanskje noen av dem. Min liker ikke mineralolje eller sheasmør så godt på daglig basis.

Noen kremer jeg har brukt denne høsten: Klairs Midnight Blue Calming Cream er egentlig perfekt om sommeren, den gir ikke sånn innmari mye fukt, men legger seg veldig fint på huden min. Fin til sensitiv hud! Ultra Moistruizing Face Cream fra NeoStrata har PHA i seg, jeg liker den godt, men det kan bli for mye syre for meg på en gang hvis jeg har serum i tillegg. Pure Vitality Skin Renewing Cream fra Kiehl’s har honning og ginseng i seg, to favorittingredienser. En ganske rik krem. Wild Rose-olje fra Korres med c-vitamin funker fint som topping på kvelden, men legger seg ikke så fint under sminke.

Det var det! Selv topper jeg det hele med CC cream fra IT Cosmetics på dagtid. Glow on og lykke til.