Av en eller annen grunn har jeg aldri skrevet om Stridex, selv om jeg har brukt dem i årevis. De selges på iHerb for tretti kroner (med koden AJA741 får du 5 % avslag også, hvis det er første gang du handler der), og inneholder 2 % salicylsyre (BHA). BHA eksfolierer huden ved å få den til å kvitte seg med døde hudceller, og virker dypere i huden enne AHA-syrer. Det gjør at det er ekstra effektivt mot urenheter som hudormer og kviser.

Det var noen som spurte om rekkefølge på produkter for en stund siden, og jeg har helt glemt å svare. Syrepads bruker man gjerne i steden for toner, etter rens og før serum og kremer. Jeg liker derimot å la syreprodukter virke alene, og går derfor over utsatte områder med en pad etter nattkrem. Det er ikke sikkert det er nødvendig å bruke syrepads i hele ansiktet, kanskje holder det med nesa, kanskje har du kun én kvise du vil tørke ut. Bruk dem uansett kun på kvelden.

Det finnes også en mildere variant med 1 % BHA, for deg med lavere syretoleranse. Kanskje er det gunstigere å bruke dem som en kortere behandling; la det sitte på huden i fem minutter eller et kvarter og så skylle det av igjen. Prøv deg fram til du finner ut hva som funker best for deg.

Post comment


Riktig god søndag! Jeg vier dagen til brunsj på Theatercafeen, min favorittaktivitet på søndager selv om det skjer typ to ganger i året. For litt siden gjorde jeg et lite beauty-intervju med The Cool Girl som er ute i dag, les om favorittprodukter og hvordan man fikser en dårlig huddag her.


Vi tok bildene på Vigelandsmuseet i august, tross alt ikke så veldig lenge siden, men siden har nesten alt i livet mitt forandra seg. Synes til og med jeg ser helt annerledes ut. Tenker på alt som har skjedd i mellomtiden som jeg ikke ville vært foruten, at det er betryggende at livet ikke må være en rett strek, at en eller annen gang kommer bakken til å være bar igjen.

Post comment

Barbara Kruger, Untitled (Your gaze hits the side of my face), 1981

For en oppløftende kvinnedag dette er, om man tenker på alt som har skjedd siden 8. mars i fjor. En vaskeekte omveltning i løpet av ett år? Wow. Selv menn begynner visst å skjønne greia.

I kjølvannet av #metoo tenker jeg mye på det faktum at jeg er en kropp. I større grad enn før er jeg bevisst på at jeg ikke bare har en kropp, men at jeg er en. Jeg beveger meg mellom gymmen og klubben, der man ikke trenger å tenke, løper og danser, bygger opp og bryter ned muskelmasse. Og jeg blir sett på. Hvem er jeg egentlig utenfor det blikket? Det tenker jeg mye på.

En av årets paroler er «Det er lov å være stygg – Stopp skjønnhetstyranniet». Pil Teisbo i Kvinnefronten skriver:  «(…) i en stadig mer visuell kultur, hvor selvobjektivisering vellykket har «re-brandet» seg som en progressiv, kroppspositivistisk og ja, feministiske bevegelse, så har behovet for det å få lov til å være «stygg» aldri vært større.» At vi ser et større mangfold av kropper og ansikter er bra og viktig, men budskapet er fremdeles «du er fin som du er», ikke «det er ikke så viktig å være fin hele tiden».

Jeg kom i skade for å se en episode KUWTK her om dagen, og så hvordan Kim satt i en solstol i et nydelig strandhus i Mexico og, i steden for å slappe av og kose seg, var stressa og bekymra fordi et uflatterende strandbilde av henne hadde kommet ut i media. «I’m just gonna go and untag myself in everything,» sa hun og forsvant inn i huset. Og ble der. Verdens mest vellykkede selvobjektifiserende kvinne vet kanskje bedre enn noen at man ikke kan hvile i styggheten. Det kan nok føles styrkende å ta kontroll over sin egen selvfremstilling gjennom sosiale medier – jeg skjønner jo hvorfor vi holder på – men det kommer med en bismak.

Selvsagt må det være lov å være stygg. Jeg har bare ikke noe lyst.

Post comment

Det tok meg litt tid å lese gjennom Joan Didions berømte essaysamling Slouching Towards Bethlehem. Siden jeg tok dette bildet har lyset blitt varmere, klarere, mindre dunkelt. Det er da noe. Tenker også på hvor stor betydning havregrøten har i livet mitt, og hvordan den forandrer seg med sesongene. Om vinteren spiser jeg den med appelsin, gresskarkjerner og banan. Om sommeren bær. Til høsten epler.

Tekstene i boka er skrevet mellom 1965 og 1967, og er delt i tre løselig tematiske deler. Første del heter «Life styles in the golden land» og inneholder ulike beretninger fra California, fra drapssaker til snodige eiendommer til tittelessayet om hippiebevegelsen i Haight-Ashbury i San Fransisco. Det er en verden av støv og hete og pasteller, og jeg måtte tvinge meg gjennom en del av dem. Del to har den selvforklarende tittelen «Personals» og er, synes jeg, mye mer interessante. Siste del, «Seven places of the mind» består av syv fine små portretter av ulike steder, som ofte hos Didion med et tydelig personlig preg.

En av mine favoritter var «Goodbye to all that» der hun skriver om å forlate New York. Om å flytte dit som 20åring, hvordan hun aldri kjøpte møbler fordi hun bare skulle bli noen måneder til, men endte opp med å bli i åtte år. Om å gå på fester og møte de samme folka igjen og igjen og gå hjem i grålysningen, sove et par timer og gå på jobb. Om hvordan følelsen av at alt er mulig, at hva som helst venter rundt neste gatehjørne – «I could stay up all night and make mistakes, and none of it would count» – gradvis ble erstattet av en følelse av at ting har konsekvenser likevel, alle forventninger kommer ikke til å bli innfridd. Selv befinner jeg meg fremdeles et sted midt i mellom tror jeg.

Først og fremst synes jeg det er deilig å kunne få henge i Joan Didions verden, se ting med hennes blikk, følge observasjonene hennes som er skarpe som istappene som har vokst jevnt de siste månedene utenfor vinduet mitt. I «On keeping a notebook» skriver hun: «(…) not only have I always had trouble distinguishing between what happened and what might have happened, but I remain unconvinced that the distinction, for my purposes, matters.» Så befriende.

Post comment

Sponsede produkter merket med *


Kveldsrutinen min akkurat nå er preget av to ting: Sibirvinter og at jeg er tom for dyre favorittprodukter jeg ikke har råd til å kjøpe igjen. Derfor bruker jeg det jeg har, og prøver å få inn mest mulig fukt og pleie uten å overvelde huden. Min taktikk når det gjelder kveldsrutine er å bytte på hver kveld. Jeg har en slags baserutine, som jeg går for kanskje fire kvelder i uka, og spesialrutiner jeg tyr til når huden trenger det eller jeg føler den tåler det. Som alltid er jeg opptatt av å se an dagsformen.


Først, rens. Jeg bruker alltid min egen hjemmelagde oljerens, og hvis jeg gidder dobbelrenser jeg med en av disse. Solid cleansing oil fra Erborian* er tykk og glatt, men blir til olje når du masserer den inn i huden, og så melkeaktig når du renser av med vann. Korres’ Olympus Tea 3 in 1 cleansing Emulsion* er mer melkeaktig fra start, og vaskes av uten at det ligger en hinne igjen på huden. De funker også fint alene vil jeg tro, og fjerner sminke og skitt uten å tørke ut huden. Dessverre synes jeg begge er for sterkt parfymert.


Noen ganger følger jeg på med et enkelt fuktserum, men hvis huden min føles litt mett på produkter, hvilket den gjør nå, går jeg rett til nattkrem. Baserutinen min for øyeblikket består av Eleni & Chris’ Ultra Hydrating Night Cream*. Rik men enkel. Fet nok til å funke på vinteren, men ikke så fet at den tetter porene. Husk at sånt alltid avhenger av hudtype, jeg har blandingshud. Det er ikke som at jeg våkner med helt fantastisk hud etter å ha brukt denne, men den gjør ikke ting verre heller, og noen ganger er det alt jeg krever. Hvis jeg har en kvise eller annet rusk går jeg over dem med en syrepad etter at jeg har tatt på nattkrem. Sover som regel med øyekrem også, men det kommer et eget innlegg om den om litt.

Evening Restorative Complex fra Exuviance* hender det jeg tyr til for avveksling (tror stenhardt på avveksling), men jeg må si at denne ikke er ideell for meg. Derimot vet jeg at mange elsker den, det kommer igjen an på hudtype. Jeg foretrekker hundre ganger Night Renewal HydraGel fra samme merke, som jeg har skrevet om før (orker ikke google fram innlegget, men det er en søkefunksjon nederst på bloggen).


Hvis huden ikke er for tørr eller ubalansert gønner jeg på med mer treatment-baserte produkter. Et par kvelder i uka bruker jeg enten Granactive Retinoid 5% eller Alpha Lipotic Acid 5% fra The Ordinary. Jeg liker ikke å ha produkter i lag om natta, så selv om anbefalingen er å følge opp begge disse med nattkrem så bruker jeg dem bare alene. Da våkner jeg alltid med forbedret hudkvalitet, men følger gjerne på med en rik ansiktsmaske om morgenen for å bøte på fuktmangelen.

Her er forresten en hjelpsom liten sak på Intothegloss om hvilke ingredienser man bør unngå å mikse!

Post comment

Reklame


I dag lanserer denne luringen poesipodcast med Storytel! Diktshots med Alexander Fallo er en lettbeint podcast om poesi og popkultur, som i fem episoder bringer sammen én poet og én artist for å prate om skriving. Jeg tvang ham ned på en stol ute i kulda for å fortelle mer.

– I Diktshots snakker jeg med både poeter og låtskrivere om faget, på min måte; slentrende og med mange sidestikkere og omveier, forteller han.
– Tanken er at de to gjestene har et likhetspunkt som blir interessant, og det har jeg en god magefølelse på at vi har fått til. Det har blitt samtaler rundt tekster og hvordan man jobber, og alle episodene er litt forskjellige. I første episode for eksempel, med Ando Woltman og Endre Ruset, snakker vi om språket i kunsten, enten det er i sang eller poesi, og at det er grenseløst på en annen måte enn i virkeligheten. Jeg føler at min rolle er å være Fredrik Skavlan, litt dum liksom. Det synes jeg er litt fint når man snakker om litteratur, at det ikke blir helt P2.


Andre gjester inkluderer Maia Kjeldset Siverts (som er sjukt morsom), Fredrik Høyer og Linni, Tobias Nordbø og Morten Jørgensen – som skrev Norges første bandroman på 80-tallet – samt Emilie Christensen og Sondre H. Bjørgum.

– Hvorfor er poesi og popkultur en så bra kombo?

– Jeg mener jo at en del poesi har en selvfølgelig plass i populærkulturen. Jeg vil få det smale ut til folket eller kidsa eller hem som helst, og tar på meg en rolle som en slags formidler, en av mange kanskje, som driver med det i 2018. Poesi er jo veldig populært nå, det er det nok mange grunner til. All poesi er ikke for alle, men noe poesi er for alle og jeg tror poesi er viktig. Jeg tror å lese er viktig. På ekte. Å åpne opp for dette ser jeg på som en viktig oppgave. Jeg er kanskje en motvekt til det innadvendte poesimiljøet, som jeg jo har stor respekt for, men jeg er bare ikke sånn. Jeg har vært opptatt av litteratur og poesi i mange år og er på en måte autodidakt på dette feltet. I tillegg vil jeg være som Tore Renberg i 1998 med Leseforeningen på NRK, bare at dette er en podkast. TV kommer senere. Målet er et eget program på NRK. Det kan du sitere meg på. Haha.


Mens vi venter på TVserien kan du høre Diktshots på Storytel – og få gratis abonnement i 30 dager her!

Post comment


Denne uka åpna nordens første utstilling med Lizzie Fitch og Ryan Trecartin på Astrup Fearnley-museet. Kunstnerduoen møttes på Rhode Island School of Design i 2001 og har jobba sammen siden. De har stilt ut på MoMA PS1, Venezia-biennalen og Whitney-biennalen for å nevne noe, og i 2016 gjorde de Kendall Jenner og Gigi Hadid om til to snille kjæledyr for W magazines kunstnummer, blant annet i en utrolig lol video dere kan se her.


Utstillingen blander skulptur, lyd og video i kunstnernes karakteristiske koko estetikk. Hovedrommet er gjort om til en skulpturhage, med teppelagte gulv, lunere veggfarger og oppbygde partier. Det minnet meg litt om å trå inn i Tori Wrånes’ suksessutstilling Hot Pocket på Samtidsmuseet i fjor, om enn ikke like huleaktig.


Skulpturene er satt sammen av et sammensurium av popkulturelle referanser, rusk og rask, natur og kultur, og tematiserer hvordan identitet endres og oppløses i en digital medievirkelighet.


Denne heter The Traveling Blonde Monster.


«Her skal det tas detaljbilder» tenkte jeg da jeg gikk rundt, ikke alle utstillinger lar seg overføre så bra til blogginnlegg bildemessig, men denne derimot. Et perfekt blogginnlegg skal få leseren til å ville gå og se utstillingen, tenker jeg, sant dere bare vil se mer?


Det er derimot tre dager siden jeg hadde tenkt til å publisere dette innlegget, av en eller annen grunn klarer jeg ikke å få ned det jeg følte da jeg gikk rundt og kikka. Det er kanskje en sånn utstilling man bare må oppleve.


Denne heter Mango Lady og er laget av, ja, tørket mango.


Jeg anbefaler å sette seg ned og se filmene som vises i andre etasje: Plotløse, fragmentariske filmer med slitsom klipp og redigering, internettestetikk og karakterer som fremstår løsrevet fra kategorier som kjønn, etnisitet og alder. Fitch og Trecartin er opptatt av språk, og hvordan det endrer seg med medievirkeligheten vi lever i. De dårlig sminka karakterene i billige parykker hiver ut av seg skripta replikker som nesten gir mening, men ikke helt, men som man kjenner igen fra amerikansk ungdomskultur. De er like mye morsomme som skrekkete, jeg begynte å tenke på alle ganger jeg har sittet i en maksitaxi eller på nach mens folk rundt meg hyler ut tomme fraser og tenkt at alt trenger jo ikke å være meningsfullt hele tiden men at det kanskje er litt mye tomhet i livet mitt noen ganger.


Det var kanskje det jeg gikk og tenkte underveis, at dette er en utstlling som sier noe sant om samtiden, både i form og innhold. Gå og se den. Utstillingen står til 20 mai.

Post comment

Jeg vet ikke om noen av dere la merke til at jeg nesten utelukkende leste bøker om ekteskap i oppløsning i fjor, men som nevnt har jeg en tendens til å søke meg mot litteratur som speiler mitt eget liv. Det er forsåvidt sikkert både naturlig og vanlig. For noen uker siden, en dag jeg egentlig skulle gjort noe annet, slukte jeg Ellen Sofie Lauritzens Snakkes til uka, en slags feltrapport fra ett år på Tinder.

Første gang jeg lasta ned Tinder var ganske nøyaktig en måned etter at jeg ble singel, jeg var på en veldig posh middag på den svenske ambassaden og var veldig skjør og ustabil, fem timer senere sletta jeg appen igjen i panikk. Det føltes som å bli sugd inn i et sort hull av skrekkelige valgmuligheter.

En måned senere prøvde jeg igjen, og plutselig syntes jeg det var kjempegøy. Den følelsen la seg derimot ganske fort.

Laurtitzen oppdager det samme når hun laster ned appen i begynnelsen av boka, og går forventningsfullt på sine første dater. Hun har dårlige opplevelser og gode opplevelser, og møter etterhvert en hun liker på ordentlig. De møtes jevnlig noen uker, men en dag skriver han «snakkes til uka» og siden hører hun aldri fra ham. Og hun begynner å oppdage baksiden med Tinder og hva uendelige valgmuligheter gjør med oss. Det er en god gjennomgang av datingappenes kick, nederlag og konsekvenser, krydra med erfaringene til Lauritzen og vennene hennes.

Jeg har vært heldig og utelukkende møtt hyggelige, fine folk, og de fleste datene må kunne klassifiseres som vellykka. Likevel har jeg bare sett på det som en slags lek som ikke er på ekte, og det er kanskje trikset. Eller fella. Jeg sklei rett inn i en datingkultur jeg hater intenst, men like fullt bidrar til selv; hvis alle andre ghoster og bencher og holder på er det vel ingen grunn til at jeg ikke skal gjøre det samme.

Jeg følte meg spesielt truffet av en anekdote fra Lauritzens venninne Ingeborg: «Jeg klarer ikke opparbeide interesse for noen jeg ikke har møtt i det virkelige liv. Jeg synes ikke det å gå på date er noe gøy i utgangspunktet, så jeg sliter veldig med å motivere meg til å møte en jeg ikke vet hvem er. Hvorfor skal jeg bruke tid på deg, liksom? (…) Jeg liker ikke hva det gjør med meg som menneske. Jeg blir så fiendlig, så dømmende, føler at mitt eget syn på andre mennesker krymper.»

Det er helt surrealistisk hva slags krav man plutselig setter når man sveiper gjennom folk på den måten, samtidig som man har veldig lite å basere utvelgelsen på. I virkeligheten er det jo typ bare kjemi det handler om, et fenomen helt utilgjengelig for internett.

Sissel Gran snakker om at vi ikke er laget for å ha «alle faner oppe, alle muligheter tilgjengelige». Og dette: «Med appene risikerer man å bli valgt bort ufattelig mange ganger. Det til sammen kan svi veldig. Og så skal man liksom tåle det» og jeg føler meg som en liten dritt, som klager fordi jeg ikke blir tatt med storm annenhver uke, som tillater meg å vifte bort folk med et skuldertrekk.

Vel vel. Appen ligger der i telefonen min fremdeles, men jeg har iallefall funnet en motgift mot Tinder-nummenheten: Gå på kino og se Call me by your name. Nå kan jeg ikke høre på denne sangen uten å begynne å gråte en gang, takk for meg.

Post comment

«Jeg tror jeg har blitt vant til å ha det kjipt,» sa jeg til noen i går og innså at det stemmer, med kjipt mener jeg at vinteren har satt seg i knoklene, for å overleve har jeg bare akseptert at man må snuble og kjempe seg fram på gatene uansett hvor man skal, gå hjem i snøstorm klokka fire på natta, alltid være kledd i klumpete sko og tunge jakker. At livet kan være så mye mer behagelig, men at jeg har glemt det.

Likevel føler jeg en slags lettelse over at dette er livet mitt, uansett hvor omveltende og forvirrende ting har vært de siste månedene; friheten, leiligheten, at jeg har laget dette til meg selv. At det hele tiden skjer noe nytt. Virkelighetsoppfatningen justerer seg ørlite hele tiden. Dagene går i en blanding av orden og kaos, havregrøt og klubbstempler, jeg oppsummerer uka for meg selv: en natt sov jeg 11 timer, en natt sov jeg typ ingenting, en kveld dansa jeg toppløs på Internasjonalen og en annen lå jeg i en snøfonn i Stensparken med kaldt vann i ørene. I går var jeg i Operaen og så Tosca, jeg synes opera er krevende, men så plutselig får man frysninger over hele kroppen og det er lett likevel. Vi dro videre til Dansens hus og så en performance med Stina Nyberg, blir dette en dødelig dose kulturell kapital spøkte vi, syv dansere beveget seg til techno som hver sin lyd, som om lyden kom fra bevegelsen, ikke omvendt. Det var helt fantastisk, etterpå gikk vi til Tranen der vi fikk bord ved den store, runde hjørnesofaen selv om det var fullt og vi bare var to og det føltes som om universet var friksjonsfritt.

Og selv om snøen raser tungt ned fra taket utenfor merker jeg at våren lusker et eller annet sted der framme, lyset kommer sakte tilbake. Det kan bare bli bedre. Det må det.

Post comment

Reklame


Å spise mat er jo livets høydepunkt, men etter at jeg ble singel har det blitt litt nedprioritert. Jeg har blitt mer opptatt av å få i meg sunn mat så billig og enkelt som mulig, men det må såklart smake godt også. I steden for å lage middag til bare meg selv hele tiden pleier jeg å invitere noen på hverdagsmiddag hver uke, for hvorfor spise alene når man kan spise sammen. I forbindelse med lanseringen av Santa Marias nye serie, inspirert av ulike land i Latin-Amerika, inviterte jeg meg selv hjem til Julie for å teste en av rettene.


Serien består av to typer smakssatt ris og fire typer sauser inspirert av henholdsvis Peru, Karibia, Cuba og Costa Rica. Man varmer ganske enkelt opp risen og heller sausen over valgfritt protein og grønnsaker. Vi valgte en peruansk rett, med yellow lemon & garlic rice og garlic & tomato sauce over kylling og squash, og slang sammen en peruansk grønn aji og pico de gallo til. Tok typ et kvarter.


Jeg var kledd i striper, elsker denne genseren. Passer perfekt inn i min nye stil «Margot Tenenbaum på tropisk ferie».


Klare for middag! Det var supergodt, jeg lager så mye europeisk mat til vanlig, så det var nice med en avveksling. Alle oppskrifter finner du på bloggen til Julie.


Vil du også smake? I forbindelse med lanseringen arrangerer Santa Maria pop-up restaurant på Nedre Løkka Cocktailbar & Lounge, og jeg får dele ut tre gavekort à 600 kroner! De har åpent i to uker fra og med 19. februar, og i tillegg til texmex og asiatisk mat serveres de nye latinamerikanske rettene med cocktails som passer til. Legg igjen en kommentar for å delta i trekningen, og husk å skrive inn mailen din (kun synlig for meg). Vinnerne blir kåret fredag 16. februar og kontaktet på mail. (Konkurransen er avsluttet.)

Sjekk ut menyen her, og les gjerne Just another food story sitt innlegg der hun tester creamy coconut & tomato-sausen, som også er skikkelig god.

Post comment