International women’s day

| 3 Comments

Meg og en kvinne jeg liker. Foto: Vilde Rolfsen

Jeg liker ikke å mene noe med mindre jeg virkelig har noe på hjertet, og det har jeg egentlig ikke i dag. Kanskje er det fordi jeg har sluppet å forholde meg så mye til menn i det siste, og jeg er i så fall del av den aller mest priviligerte gruppa i verden (i tillegg til å være hvit, hetero og bo i Norge). Men denne dagen er likevel en påminnelse om at folk der ute kjenner patriarkatet på kroppen, fysisk og psykisk, hele tiden, og derfor tror jeg at jeg skal stikke hodet ut av bobla i dag og gå i toget for første gang.

Jeg har forresten en anekdote: En jente i klassen min på barneskolen fikk pupper ganske tidlig, og en dag i sjette eller syvende gikk en av guttene i klassen bort til henne og sa med forundret mine – som om han der og da oppdaget sin egen makt og hva den innebar: «Du vet at gutter bare kan gå bort og løfte puppene dine?»

Den gangen lo vi av ham, men som voksen har jeg innsett at han egentlig oppsummerte patriarkatet i én setning. Gutter kan, uten å spørre, mot vår vilje, ta seg til rette på bekostning av våre kropper. En 12-årings innsikt, likevel kryr det tilsynelatende av folk som vil påstå at det ikke stemmer. At vi har oppnådd likestilling i Vesten. Men ligner det ikke ganske mye på utsagnet til en viss president for ikke så lenge siden? Ses i toget.