Minner fra Cuba

| 11 Comments

img092
I dag er det nøyaktig fem år siden jeg satte meg på flyet til Cuba og ble der i fire uker. Jeg var 19 år og dro med fotoklassen min, det var en spesiell tur på mange måter. Cuba er lett å romantisere med alle fargerike kolonihus og gamle biler, men så mister man tellinga på antall fasader der innmaten bare er et hull, ruiner, skjeletter av hus, biler som ikke starter, mennesker som føler seg ufrie. Størsteparten av turen bodde jeg i et rosa hus på Calle M i Havanna, hos en dame som ikke snakket ett ord engelsk. Hun lagde frokost hver morgen og ga meg bønnegrøt da jeg ble syk. Jeg tok enormt mange bilder, og de siste ukene har jeg gått gjennom alt på nytt.

img160
img088
img091
img085
img121
Jeg husker ikke så mye fra Havanna, selv om det var der jeg var mest. Jeg husker mennene som spilte sjakk på gata og undervisning på den cubanske skolen vi samarbeidet med, elevene vi måtte ha en spesiell tillatelse av staten for å henge med, historiene de fortalte. Utallige dårlige kylling-og-ris-middager, vage kvelder på Malecon med Bucanero og gitarspilling, drinker på Hotel Presidente når lengselen etter noe som minnet om Vesten ble sterk nok. Løsrevne hendelser: En natt vi møtte en gjeng black metal-cubanere med norske bandnavn tatovert på magen, de drakk rom av vikinghorn i parken og lot meg ta bilde av dem fordi jeg sa jeg var fra et musikkmagasin; Mannen som fulgte etter meg en kveld jeg gikk alene hjem; En konsert; Da vi var en stor gjeng ute og spiste og jeg følte meg dårlig, men tvang ned en bit fisk, og i neste øyeblikk spydde over hele restaurantgulvet, jeg husker at jeg ble halvveis bært ut på gata, men ikke hvordan jeg kom meg hjem. Jeg kastet opp sammenhengende de neste 24 timene.

cuba1991
Vi var to dager i Varadero, med fantastisk, endeløs strand og dårlig all-inclusive-hotell. En natt satte jeg meg bak i en stor bil full av folk, den kjørte til det lokale sentrum og stoppet utenfor en slags klubb. Dansegulvet var på fortauet og jeg har aldri hatt det så gøy i mitt liv. Den andre natta fikk vi tak i en flaske lokal musserende som vi drakk på stranda, det var helt stjerneklart og vinen smakte rart og når flaska var tom bada vi nakne i havet.

cuba2131
cuba2151
cuba2591
cuba2141
Tilbake i Havanna satte vi opp en fotoutstilling sammen med den cubanske klassen. Det var i gamlebyen, på det store torget, masse folk, jeg stilte ut et portrett av en black metal-fyr, men husker ikke så mye mer. Senere ble jeg med en i klassen til flyplassen for å møte en venn av henne som skulle komme på besøk. Vi satt der i timesvis mens folk kom ut i små grupper, til slutt kom det ingen fler, og vi var akkurat på vei til å gi opp da hun endelig kom flagrende gjennom porten med en koffert på slep. Iek. Hun bodde med oss resten av turen.

img114
img106
img111
img117
img100
img099
img108
Etter to uker i Havanna tok vi buss tvers gjennom landet til en liten kystlandsby. Vi bodde i et nydelig hus ved havet og brukte dagene på å sykle rundt og oppdage strender. En ettermiddag dro vi til Playa Ancón for å bade, drikke rom av plastkopper og se på solnedgangen.

trinidad09
trinidad10
trinidad12
trinidad03
Vi dro til Trinidad og red på hest. Opp og ned fjell, over sletter og gjennom stier. Vi stoppa ved en kulp for å bade, det var iskaldt og føltes som et hemmelig, magisk sted. Da sola gikk ned galopperte vi over en slette og alt var gullfarget og luftlig. En dag forsvant Iek inn i jungelen med en lokal ung mann hun hadde møtt et eller annet sted og ble borte hele dagen. Mot kvelden kom hun plutselig tilbake med sekken full av appelsiner og kjærlighetsfrukt.

trinidad37
trinidad25
trinidad32
cuba2811
En av de siste dagene besøkte vi landsbyen Hemingway pleide å henge i, litt utenfor Havanna. Det var dritvanskelig å komme seg dit og vel framme var det grått og skittent overalt, jeg så liket av en gris som fløt i havna. Vi spiste lunsj på stamstedet til Ernest og gikk rundt i gatene. En gammel dame inviterte oss inn i skuret av et hus hun, mannen og hunden deres bodde i. De serverte kaffe og oppførte seg som nyforelska tenåringer.

cuba2301
Den aller siste kvelden var vi tilbake i Havanna og jeg satt på gelenderet på terrassen og så ned på gata under meg mens jeg spiste en av appelsinene Iek hadde plukket. Tok bilde av utsikten og tenkte at jeg aldri kommer til å dra tilbake.

TRANSLATION
Memories from Cuba, where I spent a month exactly five years ago.