Norsk Folkemuseum

| 5 Comments


Interessen min for henholdsvis eiendom, byhistorie og interiør fra Oslo-bygårder ca 1890-1920 gikk opp i en høyere enhet på søndag, da jeg dro med en liten gjeng til Folkemuseet. Det var oss og turistene.


Vi kom litt sent på dagen og prioriterte Gamlebyen, med bygårder og trehus fra gamle Christiania og forstedene rundt. Bygningene i Folkemuseet er tatt fra hverandre der de sto opprinnelig, og satt sammen igjen inne på museumsområdet.


Er helt opphengt i plassbygde kjøkkenskap fra denne tiden, min største drøm er å kjøpe en leilighet med originalt kjøkken. Ikke spesielt sannsynlig… Men en anretning med originale skap burde vi få til.


Det var sol og regn om hverandre, vi kjøpte verdens beste lakris på Kolonialen og jeg tok bilde av absolutt alt «til mitt eget private arkiv». Ehm.


Jeg synes å huske at jeg har vært på omvisning i Chrystiegården, den gule trevillaen som er bygget for å se ut som et murhus, men den var i alle fall stengt da vi var der. Spionerte inn vinduene i steden.


Det råeste var Wessels gate 15, en hel bygård fra 1865 som sto på Meyerløkka og er satt opp igjen. På innsiden er leilighetene rekonstruert, med alt fra originale historisme-interiører fra slutten av 1800-tallet til nyoppussa 70-tallshjem. Dette er gulvet i Vinmonopolet i første etasje, med fliser som ligner de vi har i oppgangen vår. Noen av rommene er gjort til utstillingslokaler om byggets historie, med gamle bilder og tapeter og fargeprøver.


Det var ikke så lett å fotografere der inne, anbefaler å heller dra hit og kikke rundt selv. Hvis man er interessert i sånt da. Dette er fra en leilighet som var i Bonytt på 70-tallet, og nok var topp moderne da. Ser i grunn ut som noe fra i dag, måten de har beholdt originale detaljer, hvitmalt og blanda inn moderne møbler med bondemøbler. Akkurat nå pusser de opp fasaden, så bygget er dekka av stillas, men tror de skal være ferdige straks. Jeg skal iallefall tilbake senere i sommer.

→ Spent Sunday afternoon at Norsk Folkemuseum, a must see in Oslo if you’re into building history and old interiors. Old buildings from all over Norway are taken down and put together again in a vast park at Bygdøy, and it’s so nice to just walk around and buy licorice from the old grocery store.