Tableau shop: Mellom galleriet og Bolia

| 0 Comments

Kjøpe kunst
Maleri av Marianne Hurum og M.E.S. kjøkkensett.

Vi er kanskje mange som har lyst til å kjøpe kunst, men ikke har så mye penger eller vet helt hvor vi skal gå? I dag åpner Tableau Shop, en nettbutikk der du kan handle kunsthåndverk, mote og maleri kuratert av gjengen bak Tableau Paper. Prisene ligger mellom 200 og 20 000 kroner, og shoppen inneholder verk av ulike kunstenere i miljøet rundt Tableau; Marthe Elise Stramrud (som lager rå keramikk), Anne Guro Larsmonn (som vant Høstutstllingsprisen i fjor), Admir Batlak og Marianne Hurum, for å nevne noen. Jeg synes det er et helt rått initiativ, så jeg tok en liten prat med Tove Sivertsen, som startet Tableau i 2013.

Hva er tanken bak Tableau Shop?

– Det begynte med at vi skulle lage en webside for Tableau og ville implantere en web shop for å selge magasinet, så fikk vi lyst til å selge andre ting også. Det virker som at kunst og kunsthåndverk som er lett tilgjengelig for oss som er i miljøet ikke er like tilgjengelig for alle. Vi ønsker at folk skal kunne kjøpe kunsthåndverk på en annen måte, Tableau SHOP tilbyr noe mellom galleriet og Bolia. I forrige utgave av Tableau lagde vi en sak, BUY ART, som var kunstobjekter satt opp som en produktside i typ ELLE, med pris, det er utrolig hvor mye mer tilgjengelig ting blir med en satt pris under! Med Tableau Shopen oppfordrer vi til å kjøpe mer kunsthåndverk og mindre masseproduksjon. I tillegg er shopen med på å bygge opp under Tableau sin estetikk.

Kjøpe kunst
M.E.S. keramikkvase og stol i betong av Magnus Pettersen.

– Å kjøpe kunst på nettet virker jo som en strålende idé, som tilgjengeliggjør kunstkjøp for flere. Kan det og ha noen negative sider? 

Vi kommer kanskje til å se at ’alle’ gjør det i tiden fremover. Jeg kan ikke alt om kunstmarkedet, men jeg vet at de tingene vi selger har riktig pris, den samme som i galleriene eller direkte fra kunstner. Jeg ser ikke så mange negative sider, vi tilbyr bare en eklere og mer tilgjengelig måte å handle kunst og kunsthåndverk på.

Hvordan kuraterer dere innholdet?

– Vi går på utstillinger, snakker om det, viser hverandre ting, og plukker opp navn og arbeider. Men vi er veldig spesifike i utvalget og safer ikke på noen som helst måte. Noen har ferdige arbeider som går rett inn mens andre lager arbeider på oppfordring fra oss.

Kjøpe kunst
Keramikkfat av Victoria Günzler og maleri av Maria Brinch.

– Det føles som om kunst, mote og håndverk nærmer seg hverandre mer og mer for tiden, hva tror du er grunnen til det?

Det er helt naturlig at dette skal være nærliggende. Men vi er i en tid hvor det blir satt krav om at kunstnerne må selge mer, og med det har de ulike feltene kanskje mer bruk for hverandre? I tillegg kan det virke som at hirearkiene opphører, og kategoriene – det er tanken og ikke formen du putter det i som betyr noe. Admir Batlak kommuniserer sitt kunstnerskap gjennom å være klesdesigner og moteskaper, Maria Brinch kommuniserer gjennom veggtepper. Eirik Sæther lager klær, men det er et konsept og ikke en kolleksjon, men plaggene kan brukes. Den samme tingen kan være en bruksgjenstand eller noe til vegg eller på en hylle, det kommer an på hva kunstneren, eller du bestemmer at det skal være.

Sjekk ut Tableau Shop her!

Kjøpe kunst
Restricted Flora #2, c-print av Ingrid Eggen og keramikkskåler av M.E.S.