Uke fem og en halv: Middag

Ikke for å skryte, men i helgen arrangerte jeg et perfekt middagsselskap. Det var så vellykket at jeg havnet helt bakpå min selvpålagte publiseringsplan. I mellomtiden har jeg tenkt på middag.

  • Middagsselskapet har blitt konseptualisert, skriver Cultured mag. “Before Covid, long-table dinners hosted by brands weren’t really a thing. Now, they’re popping up everywhere. Food is treated more like art.»
  • Tre ganger på ganske kort tid har jeg blitt servert ostefondue, hvilket betyr at … vi har en trend? Den beste var visstnok laget etter Guttas favorittoppskrift. Pickles, salami, poteter, litt salat til. Vulgær chardonnay. En fullkommen middag.
  • Man skulle ikke tro det var dyrtid når man passerer en hvilken som helst anstendig restaurant i denne byen. De er stappfulle! Hverdag som helg. Jeg spurte litt rundt etter det beste folk har spist i det siste, og flere svarte Arakataka. «Bedre enn Hot shop», «11/10 service».
  • Fra i dag, fredag, kan man booke bord hos Bon Lio versjon tre, som snart åpner vegg i vegg med Rett inn bar i Storgata. Interessant beliggenhet. Da det lå i Damstredet (nå Nektar) hadde jeg en av livets minneverdige dater der, tre års bryllupsdagsfeiring to uker før skilsmisse.
  • Apropos Nektar er visst åpningen av deres slutty lillebror litt lenger ned i gata, Happy Ending, «rett rundt hjørnet».
  • Og om rundt en måned åpner Dumpling AS i Bass’ gamle lokaler, der daglig leder og kjøkkensjef fra The Golden Chimp skal drive et mer casual dumpling-sted. Ut med tasting-meny, inn med à la carte. Daglig leder Eivind Brenna Vallesverd sier: «Tanken er å kjøre både tradisjonelle og utradisjonelle dumplings sammen med masse sideretter, snacks og forretter. Alt av deig og fyll håndlages fra bunnen med gode råvarer, og så har vi flydd inn en dumplingbrettemaskin fra Taiwan som hjelper oss med å holde bærekraftige kvalitetsdumplings rimelig og tilgjengelig. Det skal kunne stå høye bambuskurvtårn stappfulle av dumplings på bordet, uten at man skal være stressa for lommeboka etterpå. Men siden vi er glad i et par penere råvarer også finnes alltid utvalgte og noe mer kostbare alternativer både på vin, sake og dumplings – superegnet til spesielle anledninger.» Jeg er partisk til all mat som er pakket inn i deig, og gleder meg.
  • Kjapp vurdering av mine siste restaurantbesøk: Meze på Mela: Hyggelig og godt, bra peoplewatching i helgen, viss følelse av selvbevissthet når man ser seg rundt og alle i lokalet er hvit middelklasse. Velg retter selv, ikke ta ferdig meny. Den lille franske ostebutikken: Som alltid, ganske enkelt god mat, mye mindre romantisk enn man skulle tro, noe med belysningen og at det føles som man sitter i en dukkestue. Kolonialen: Egentlig en favoritt, men … litt haltende service, litt uinspirert mat, den nye utvidelsen av lokalet har gitt den gamle delen følelsen av å sitte på bakrommet. Grotto: Perfekt men dyrt. Pasta Fresca: Perfekt. Kom fem på halv seks en hverdag og bestill soppraviolien, få maten etter syv minutter og sitt i vinduet til de stenger en halvtime senere.
  • Julies matblogg har sluppet nevnte oppskrift på innbakt kyllingpai. Lag den i helgen!
  • Det har skjedd noe med Instagram-algoritmen min som gjør at den bare viser meg er sinnsyke matlagningsvideoer: Folk som hakker opp nuggets og McDonalds-burgere og legger det lagvis med dipp og ost og gratinerer det, eller bretter en sandwich inn i en pizza, eller fyller et vaffeljern med fries … Kan noen forklare.
  • Oppskrift på perfekt middagsselskap: 1. Kast ut alle møblene, lån stoler og bord og tallerkner av samtlige naboer, dekk langbord med hvit damask gjennom hele leiligheten. 2. Fyll en champagnekjøler med cremant (denne er billig og god) og sett den midt på bordet for å avlaste kjøleskapet og tilrettelegge for selvbetjening. 3. Potetgull til forrett, torsk og tomater i ovnen (tok utgangspunkt i dette, men med masse smør), kokte småpoteter, en nice salat (denne). Sundae til dessert: sjokoladesaus etter ca denne oppskriften, en ok vaniljeis, overpisket krem, maraschino-kirsebær på toppen. 4. Ha perfekte venner.

Publisert

i

av